M04-UF01. NF01.Contextualització de l'oci i temps lliure. Entitat d'oci- FUNDACIÓ CATALANA DE L'ESPLAI

 La Fundació Catalana de l'Esplai és una entitat sense afany de lucre que té per missió educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.



La Fundació Esplai és una entitat sense afany de lucre d'àmbit estatal, amb projecció internacional, en especial a Europa i Íberoamerica, la missió de la qual és educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.




La seva missió es concreta en el desenvolupament dels programes i projectes següents:
  • Educació digital: alfabetització, participació i usos útils de les TIC.
  • Accions d'aprenentatge-servei: Conecta Joven.
  • Educació per a la salut i prevenció de drogodependències.
  • Cooperació al desenvolupament.
  • Elaboració de materials de reflexió per al Tercer Sector.
  • Desenvolupament associatiu.
  • Inclusió social.
  • Promoció del lleure educatiu i l'educació en valors a través dels centres d'esplai, a Espanya i al món.

Fundesplai desenvolupa un ampli ventall de programes, campanyes i activitats a favor dels infants, els joves, les famílies i les entitats.


Dels projectes a mida que gestionen per a infants i joves destaquen:
Programes socioeducatius adreçats a infants d’entre 4 a 12 anys i a les seves families: programa jugar i llegir, l’espai de Ludoteca, dinamitzacio de consells d'infants, la intervenció amb joves en risc d’exclusió social, casal de joves, plans educatius d'entorn (PEE)

La fundació Esplai no només destaca per l’atenció a infants sinò per l’acompanyament a mares adolescents i Joves. Un dels programes pioners de Fundesplai és el programa AMA.
AMA, Acompanyament a Mares Adolescents i joves, és un programa de Fundesplai que va néixer l’any 2014. AMA te la intenció de generar canvis i experiències significatives en la vida de les dones joves, que son mares d’infants entre 0 i 3 anys, des de la formació, l’acompanyament i en vincle capa a la transformació i apoderament personal.
L’AMA pretén generar un efecte transformador en
  • L’apoderament per als reptes que planteja la vida en societat: educativa, professional, personal i familiar
  • La inclusió social i laboral
  • Els vincles maternofilials
https://fundesplai.org/ca/infants-i-joves/projectes-infants-i-joves/ama


La Fundació Catalana de l’ESPLAI també destaca per la seva tasca de voluntariat.
Entenem com a voluntariat aquell que desenvolupen les persones que, de forma altruista i compromesa, sense prestació econòmica ni de qualsevol altra índole, realitzen activitats que s'emmarquen en els àmbits que integren la seva missió de la Fundació Catalana de l'Esplai: educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social.

La dedicació d'aquestes persones ha de caracteritzar-se per:
  • Una voluntat educativa.
  • Opció per la inclusió i la transformació social.
  • Compromís mediambiental i de sostenibilitat.
  • Aposta per la qualitat del servei.
  • Compromís per la coresponsabilitat.
  • Impuls al Tercer Sector.
  • Treball en xarxa.





La festa de l'Esplai 
La festa de l'Esplai és el gran esdeveniment que organitza cada any Fundesplai, que està obert a infants, joves, monitors i monitores i famílies de tot Catalunya.


Festa Esplai és ja tot un referent en el món de l'educació en el lleure i representa la culminació de la tasca que s'ha fet als esplais i projectes de la Fundació al llarg del curs.





La festa no només serveix per fer la cloenda del curs dels esplais sinò que és el punt d'arrancada de la campanya Encerta l'ESTIU: un ESTIU per a tothom! Enguany posaran l'accent en l'educació per a la igualtat de gènere i la violència zero a través de la proposta educativa Encoratja't. 

http://projectes.fundesplai.org/encoratjat/




El centre Esplai. Un edifici accesible i sostenible
El centre ESPLAI és un edifici accessible segons la normativa actual. Sense barreres arquitectòniques a l'exterior  (urbanístiques) i a l'interior (edificació), així com sense barreres de comunicació.
CENTRE ESPLAI incorpora aspectes com:
  • Amplades de portes i passadissos.
  • Ascensors i escales.
  • Itineraris amb possibilitats de girs en habitacions, lavabos, vestuaris, sales.
  • Mobiliari.
  • Mesures de seguretat.
  • Senyalitzacions (barreres de comunicació).

Cal destacar que CENTRE ESPLAI s'ha concebut des dels seus orígens com un edifici sostenible. La seva orientació permet aprofitar al màxima la llum natural i la seva doble façana a la cara nord serveix per aïllar les seves instal·lacions i estalviar energia: és a dir, evita el sobrescalfament a l'estiu i la fugida de calor a l'hivern.
A més, CENTRE ESPLAI és un edifici eloqüent, és a dir, que permet a les persones que treballen, s'allotgin o el visitin fer un recorregut per les seves entranyes per poder conèixer de primera ma com funcionen tots aquests elements i contribuir així a l'educació en valors mediambientals.



Després de la visita a Fundesplai escolleix dues entre les qüestions que es proposen i valora la visita realitzada. 

1-  Quins programes i projectes a mida gestiona Fundesplai per a infants i joves, assenyala un d’ells i en què consisteix. Pots veure els diferents projectes a mida a l'enllaç: https://fundesplai.org/ca/infants-i-joves/serveis-infants-i-joves

2- A més de l’atenció a infants i joves Fundesplai destaca per l’acompanyament a mares adolescents i Joves. Un dels programes pioners de Fundesplai és el programa AMA. Explica en què consisteix aquest programa. Pots veure-ho a l'enllaç: https://fundesplai.org/ca/infants-i-joves/projectes-infants-i-joves/ama

3- En quins àmbits de voluntariat podries col.laborar en la Fundació Esplai? Pots veure els  diferents àmbits en https://fundesplai.org/ca/nosaltres/et-necessitem/col-labora/2-uncategorised/1272-voluntariat-2016
  
4- La Festa de l'Esplai és un gran esdeveniment que organitza cada any Fundesplai, que està obert a infants, joves, monitors i monitores i famílies de tot Catalunya. La festa serveix per fer la cloenda del curs dels esplais i és el punt d'arrancada de la campanya Encerta l'ESTIU: un ESTIU per a tothom! Enguany posaran l'accent en l'educació per a la igualtat de gènere i la violència zero a través de la proposta educativa Encoratja't. Quan es realitza aquesta festa,  per què sorgeix aquesta proposta educativa i en quins valors pretén educar als infants i joves? Pots consultar l'enllaç: http://projectes.fundesplai.org/encoratjat/

5- CENTRE ESPLAI és un equipament innovador, sostenible, eloqüent i integrat en el seu entorn situat al barri de Sant Cosme (El Prat de Llobregat). Aquest edifici, de nova construcció, va ser dissenyat per un prestigiós arquitecte. Sabries indicar com s’anomena aquest arquitecte i que incorpora el centre per tal que sigui accesible i sostenible? pots consultar l'enllaç: https://fundesplai.org/ca/nosaltres/centre-esplai/un-edifici-sostenible i l'enllaç: https://fundesplai.org/ca/nosaltres/centre-esplai/un-edifici-accessible

 Finalment fes la valoració de la visita:

 No m’ha interessat gens-0

 Poc interessant per al perfil de TAST- 1
 Interessant per al perfil de TAST-2
 Molt interessant per al perfil de TAST-3

Comentarios

Entradas populares de este blog

M04-UF01. NF01.Contextualització de l'oci i temps lliure. El temps lliure i les persones amb discapacitat.

M04-UF01. NF01.Contextualització de l'oci i temps lliure. OCI INCLUSIU

M04-UF02. RECURSOS EXPRESSIUS PER A L'ANIMACIÓ D'OCI I TEMPS LLIURE. Ergoteràpia- Manualitats que curen